Reál Fűtés- és Klímatechnika Webáruház

Működési elvük alapján a klímatechnikai berendezéseket két nagyobb csoportba tudjuk osztani. Az egyik a hagyományos elven működő légkondicionálók, amelyek a kompresszor ki és bekapcsolásával tartják fenn a kívánt hőmérsékletet a helyiségben. Az on-off klíma, vagy fix fordulatú klíma elnevezés erre a működésre utal. Ezen az elven működnek például a háztartási hűtőszekrények is. Ha a levegő hőmérséklete eléri a kívánt értéket, a kompresszor leáll, ellenkező esetben pedig működik, elősegítve a hűtés folyamatát.

Az on-off klíma kompresszora fix fordulatszámon üzemel, ezért nincs mód a teljesítményének térfogatárammal történő szabályozására. A fix fordulatú on-off gépek előnye az inverteres klímákkal szemben viszonylagos olcsóságuk, hiszen a vezérlés egyszerűbb mint az inverteres gépek esetében.

Az on-off gépek "ellentéte" és egyben nagy konkurense is az inverteres klíma, mely a kompresszor fokozatmentes szabályozásával tartja fenn a kívánt hőmérsékletet. Ezek az inverteres klímák egyre inkább kiszorítják a hagyományos on-off klímákat, ám azok előnye, hogy áruk még mindig egy lélektani határ alatt van, emiatt sokan az on-off gépet választják.

Mivel az inverteres klímák energiahatékonyságuk csúcsát csak folyamatos használat mellett érik el (rövid használat esetén szinte ugyanannyit fogyaszt mint az on-off gép) olyan helyekre, ahol a készülék csak néhány órát üzemel, célszerű a hagyományos elven működő, on-off klímát választani.

Az inverteres klíma az on-off klímával szemben sokkal hatékonyabban tud dolgozni, ám ezt a hatékonyságot csak hosszabb működés esetén képes elérni, amikor a teljesítményt a vezérlőelektronika leszabályozza egy alacsonyabb értékre. A leszabályozás olyankor kezdődik, amikor a klimatizált tér hőmérséklete kezdi elérni a beállított hőmérsékletet.

A hőszivattyús (hűtő-fűtő) klímák is hatékonyabbak inverteres kivitelben. A klíma hatásfokát nagyban meghatározza a külső levegő hőmérséklete, hiszen a klíma, mint hőszivattyú a külső levegő megmaradt belső energiájából "pumpálja" be a hőt a klimatizált térbe. Minél alacsonyabb a hőmérséklet annál kisebb a levegő belső energiája. Mivel az inverteres klímák - szemben az on-off gépekkel - eleve nagy hatásfokkal képesek üzemelni, ebből az alacsony hőmérsékletű levegőből is nagyobb hatásfokkal képesek kivonni a még meglévő energiát.


FőoldalFőoldal

Akciós termékek

Jelenleg nincsen akciós termék

Kosár  

(üres)

Új termékek

Nincs új termék

 

 

 

Cylex Silver Díj